Maison Louis Vuitton

Category
Location
Paris - France
Client
Louis Vuitton
Program
Rehabilitation of an historical building, facade and interiors (except furniture)
Surface
2 500 m² selling area
Date
completed - grand opening on mai 2005
Photos
Jimmy Chorssen, Vincent Knapp, Stephane Muratet

Flagship store building

The biggest Louis Vuitton store (1.800 sqm) is logically set at the most prestigious Parisian address : the Champs Élysées.
The new Maison Vuitton wants to inscribe itself as the prolonging of the exclusive promenade that the Champs-Élysées represents in Paris, and in the world. An interior filter façade, made out of silver and gold Vuitton monograms is set behind all store windows of the store ; it’s visibility is scaled on the city of light ( Ville lumière ) ! Inside the building, this filter façade is the link and the path that guides us through the different product zones ; inserts, made out of different materials (glass, leather, ceramic), intend to individualize these zones and to set their specificities. The main circulation-path of the store has been conceived as a pleasant and smooth down-going promenade. The several event-spaces and contemporary areas of luxury are placed along that new and very parisian walk.
At the beginning of the journey, a monumental escalator guides the visitor directly to the top level of the store. A 20 meter-long fibre-optics wall, animated by several video-art installations, shortens the time of that virtual voyage. A succession of comfortable product-terraces brings the visitor gradually back to the entrance level.
The key-stone of the organizational scheme of the store (and its most prestigious area, the luggage zone…) is a 20-meter high, dramatically oversized atrium. A vibrant (as well as liquid) image is provided by the combination of the skylight and the arrangement of a semi-dome made out of 1.900 stainless steel tubes. Reflections, light and moiré effects tend to create this new cathedral of contemporary luxury, monumental and ephemeral at the same time.